Over Migino

Hoe het allemaal begon…

Een overvloed aan beukennootjes

Op een dag lag zijn tuin vol met beukennootjes, Gino De Rycke kon ze gewoon opscheppen. Innovatief en creatief als hij is , gaat hij op zoek naar de mogelijke toepassingen. Bij het surfen naar meer informatie werd zijn nieuwsgierigheid geprikkeld door het lezen van 18de eeuwse teksten waarin beukennootolie beschreven werd als ‘de olijfolie van het noorden’.

 Zelf olie maken…

De opgewekte interesse was zo groot dat hij op zoek ging naar geschikt materiaal om zelf beukennotenolie te maken. Enkele dagen later had Gino zijn eerste notenpers in elkaar geknutseld…het begin van een onschuldige hobby!

De oliën werden veelvuldig in de eigen keuken gebruikt, de kokkin des huizes werd eveneens olieproefster. Haar bevindingen vormden de leidraad in de zoektocht naar de optimale smaak. Vrienden en familie bleven maar zeggen hoe ‘heerlijk’ de oliën wel zijn.

 Is die olie echt zo lekker?

‘Hoe kom ik te weten of mijn olie echt zo lekker is?’ Dit was de vraag die mijn vader zich begon te stellen in de herfst van 2010 toen hij hoorde dat Wouter Keersmaekers, chef-kok van restaurant ‘De Schone van Boskoop’, peter was van Nationale Week van de Smaak. Het moment om Wouter te contacteren…die bereid was om hazelnootolie te proeven. Als iemand zou weten of de olie geslaagd was, dan was hij het wel.

Subliem! Dit was de eerste reactie van de top chef, en de start van een boeiend verhaal.

Onze visie

In al zijn activiteiten is respect een belangrijke waarde. Het is met respect voor natuur, mens, omgeving dat Migino kwalitatieve producten op basis van noten en zaden wil produceren.

Op basis van zorgvuldig geselecteerde grondstoffen produceert Migino pure producten, rijk aan smaak en aroma’s.

Daarenboven zijn we voorstanders van korte ketens tussen producent(en) en consumenten. Enerzijds proberen we al onze grondstoffen te bekomen via rechtstreeks contacten. Dit heeft eveneens een positieve impact op de kwaliteit! Anderzijds trachten we ook onze producten op een zo kortst mogelijke weg tot de gebruiker te brengen.

Uniek productieproces

Migino bereidt smaakvolle noten- en zaadoliën rijk aan aroma’s,op basis van zorgvuldig geselecteerde grondstoffen en een uniek productieproces.

Het optimaal bewaren van de smaak en geur elementen van de grondstof staat centraal in de verschillende stappen om noten en zaden  te verwerken tot 100 % natuurlijke olie, meel en andere hoog kwalitatieve producten.

Een zorgvuldige grondstofkeuze is primordiaal om tot een goed eindproduct te komen. Van een bepaalde noot of zaad zijn niet alle rassen geschikt om tot een culinair hoogstaand product te komen.

De eerste stap van het productieproces, is de selectie van de geschikte noten en zaden. Alle onreinheden moeten eveneens verwijderd, om elke negatieve impact op de smaak te vermijden.

Na de selectie, worden de noten of zaden geroosterd. In deze fase wordt grotendeels de smaak van de eindproducten vastgelegd! Het bepalen van de optimale duur en temperatuur van het roosteren, is voor elke grondstof verschillend.

Het persklaar maken van de noten is een cruciale stap in het productieproces. De onreinheden van de noten en zaden worden nogmaals verwijderd, en ze worden op ideale grootte gesneden.

Tijdens de koude persing wordt de perstijd zo kort mogelijk gehouden, om nadien het product te laten rusten om tot een zuivere 100 % natuurlijke olie te komen.